Roditelji...

Sigurnost i privatnost je jako vazna na Internetu. Pobrinite se da Vase dete ima mogucost da se zabavlja u sigurnom okruzenju.

Sta je ovaj sajt?

www.igrice-igrice.net je velika kolekcija online igrica koje se mogu igrati besplatno 0-24h. Tu su auto-moto igrice, akcione igrice, arkadne, sportske igrice, mozgalice... Nove igrice se konstantno dodaju tako da ovde nikada nije dosadno!

Sigurnost

Sigurnost i privatnost je jako vazna na Internetu. Pobrinite se da Vase dete ima mogucost da se zabavlja u sigurnom okruzenju.
1. Nikada ne daje informacije o sebi putem Interneta, kao sto su adresa, e-mail ili broj telefona.
2. Ne sme da deli sa drugima svoje lozinke i bira nesigurna korisnicka imena i lozinke.
3. Zna da treba prvo Vama da se obrati ako se oseca neugodno u vezi sadrzaja sa kojim se susrece na Internetu.

Internet

Internet je ogromna mreza korisnih informacija na kojoj se moze zaista svasta nauciti, te se moze i zabaviti. Ali ima i druga strana medalje - Internet kao izvor opasnosti za racunar kao i njegove korisnike. Osigurajte da za Vas i Vase dete vredi samo ovo prvo, a neka Vam pri tome pomognu saveti koje donosimo.

Budite spremni da se angazujete

Bilo bi lepo da mozete da kupite softver i resite probleme - ali ipak nije tako jednostavno. Treba da budete spremni da odvojite deo svoga vremena za sigurnost svog deteta pri radu na Internetu.

Znajte sta Vase dete radi na Internetu

Igrice, Facebook, Twitter, Myspace, YouTybe.... Vase dete vrlo verovatno zna za barem neke od navedenih web-stranica i koristi one koje ga interesuju. Treba da znate koje su to i sta radi na njima.

Premestite racunar na mesto gde dete nece biti samo

Ovaj korak olaksava nadgledanje detetovih radnji na internetu. Osim toga, ono samo nece posecivati stranice koje ste mu zabranili (ili koje zna da ne sme posecivati), kada zna da ste u blizini i mozete baciti pogled na ekran.

Koristite softver

Budite oprezni i nemojte deci dati da previse vremena provode na internetu i PC-u. Postoje softveri koji automatski zakljucavaju internet nakon odredjenog vremena. Takodje postoje programi koji blokiraju posete nepozeljnim stranicama, a postoje i oni pomocu kojih mozete videti koje su stranice posecene. Iako smo na pocetku naveli da softver sam ne moze restiti problem (i drzimo se toga), softver ce resiti deo posla.

Osigurajte sam racunar

Sledecim postupcima osigurajte racunar od napada hackera, virusa i slicnih nepozeljih stvari. 1. Instalirajte Antivirusni softver i potrudite se da to bude najnovija verzija. 2. Koristite Antispam kako biste imali manje junkmaila i smanjili sanse odgovora na mail upucen sa namerom da otkrije vas identitet. 3. Koristite lozinke za prijavu korisnika na racunar, kako bi pristup kompjuteru imali samo clanovi porodice. 4. Razgovarajte i podelite informacije

Recite deci nesto o sledecim temama:

Nikad ne otkrivajte licne informacije. Pazite kome saljete svoje fotografije. Nemojte razgovarati sa strancima (putem MSN-a, Skype-a, e-maila...) Vredjanje na internetu (na forumima i slicno), kao i da Vas obaveste ako imaju ikakvih problema.

Izvor: igrice-igrice.net, roditelj.org, virtualnigrad.com